Piotr Adamczewski - architekt światła  
 

Wybrane projekty od 2013 roku

(we współpracy z biurem Kardorff Ingenieure)

 

obiekt 2200 K, Lahninsel
Giessen / Niemcy
architekt Monika Goetz
zakończenie
budowy

2014

"2200 K" to nazwa instalacji artystki Moniki Goetz. Jest to równocześnie temperatura barwy światła pierścienia, który wydaje się unosić nad koroną starego dębu. Instalacja została wyłoniona podczas konkursu na sztukę w przestrzeni publicznej towarzyszącego krajowej wystawie ogrodniczej w Giessen. Fotografie: Monika Goetz

 
 

Wybrane projekty z lat 2009 - 20012

(samodzielna działalność jako studio L architekci światła)

 

obiekt Liceum im. Wilhelma Bölsche w Berlinie
inwestor Bezirksamt Treptow- Köpenick
architekt ENS Architekten
zakończenie
budowy

2012

W ramach przebudowy starej sali gimnastycznej Liceum im. Wilhelma Bölsche  powstała stołówka wraz z pomieszczeniami rekreacyjnymi dla uczniów. Nową stołówkę oświetlają oprawy zwieszane zaprojektowane na potrzeby tego projektu , które byłej hali sportowej nadają charakter restauracji.

 
obiekt Liceum im. Gerharta Hauptmanna w Berlinie
inwestor Bezirksamt Treptow- Köpenick
architekt ENS Architekten
zakończenie
budowy

2013

W związku z budową nowej sali gimnastycznej przy Liceum im. Gerharta Hauptmanna w Berlinie, dotychczasowa sala oraz przylegające do niej pomieszczenia przejęłz funkcję stołówki, biblioteki oraz pomieszczeń rekreacyjnych dla uczniów. Metrowej średnicy zwieszane oprawy o kształcie mis nadają pomieszczeniu nieformalny charakter i łagodzą ortogonalną strukturę sali. Forma opraw znalazła odbicie w malunkach ściennych w kształcie chmurek komiksowych. Koncepcję oświetlenia przebudowywanej części szkoły powstała we współpracy z biurem architektonicznym ENS.

 

Wybrane projekty z lat 2006 - 2009

(we współpracy z Edgarem Schlaefle)

 

obiekt Immanuel Klinik
Rüdersdorf / Niemcy
inwestor Immanuel Diakonie Group
architekt Bargon & Partner
Architekten
zakończenie
budowy

2009

We wrześniu 2009 uroczyście otwarto nową klinikę w Rüdersdorfie koło Berlina. Z myślą o komforcie pacjentów kompleks szpitalny nawiązuje charakterem do obiektów hotelowych. Zastosowane oświetlenie zostało zaprojektowane i wykonane specjalnie na potrzeby kliniki w Rüdersdorfie.

 
obiekt Muzeum Sztuki w Cottbus
Niemcy
inwestor Burmistrz Miasta Cottbus
architekt Anderhalten Architekten
zakończenie
budowy

2007

Od 2008 roku Muzeum Sztuki Współczesnej w Cottbus zajmuje budynek dawnej elektrowni, którą odrestaurowano i zaadaptowano do celów wystawienniczych. Szczególnym wyzwaniem stojącym przed  architektem i projektantem oświetlenia było optymalne wykorzystanie światła dziennego, bowiem zadaniem nowego muzeum jest prezentacja dzieł sztuki w dużej części wrażliwych na promieniowanie ultrafioletowe. Cel  został osiągnięty dzięki realizacji koncepcji  „domu w domu” oraz wykorzystaniu możliwości sterowania światłem dziennym i sztucznym. Światło dzienne oświetla zarówno hole jak i - w zależności od rodzaju ekspozycji - powierzchnie wystawiennicze. Systemy oświetleniowe, zastosowane w salach muzealnych, umożliwiają dostosowanie oświetlenia do potrzeb ekspozycji, pozwalając na organizację wystaw stałych i czasowych.

 
obiekt e-Science Lab
ETH Zurych / Szwajcaria
inwestor Eidgenössische
Technische Hochschule
architekt Baumschlager Eberle
zakończenie
budowy

2007

Koncepcja budynku oparta jest na dwóch strefach: neutralnej, leżącej wzdłuż zewnętrznej fasady i będącej otwartą przestrzenią biurową z możliwością wydzielenia pomieszczeń oraz wewnętrznej, zawierającej obszary komunikacyjne, sale seminaryjne i wykladowe oraz stołówkę. Taka struktura budynku, z uwagi na duże możliwości przystosowawcze i wymienność funkcji, umożliwia realizację różnych koncepcji biurowych. Dzięki zgodnemu z siatką konstrukcyjną budynku ukladowi opraw w strefie neutralnej oraz systemowi sterowania światłem, oświetlenie można dostosować do aktualnego podziału pomieszczeń. Sercem budynku jest sala MMU, która w swej otwartej formie stanowi przedłużenie holu. Wydzielona przesuwnymi ścianami służy jako multimedialna sala wykladowa. Oświetlenie sali zmienia się w zależności od pełnionej przez nią funkcji i pozwala na tworzenie różnego rodzaju nastroju. Laboratorium e-Science Lab zostało wybudowane zgodnie z wybiegającymi w przyszłość koncepcjami ochrony środowiska oraz oszczędności energii i spełnia wymogi szwajcarskiego standardu Minergie-Eco.

 
obiekt Centrum Szkolenia HILTI
w Schaan / Lichtenstein
inwestor HILTI Corp.
architekt Baumschlager Eberle
zakończenie
budowy

2006

Pracownicy i klienci firmy HILTI testują najnowsze urządzenia w akustycznie oddzielonej, podziemnej części centum szkoleniowego, nie zakłócając przy tym spokoju w położonych nad nimi pomieszczeniach biurowych oraz salach konferencyjnych. Oświetlenie budynku zaprojektowano zgodnie z koncepcją architektoniczną i dostosowano do zróżnicowanych funkcji obiektu. W naziemnej części centrum szkoleniowego oświetlenie sztuczne uzupełnia swiatło dzienne, docierające w głąb budynku dzięki szybom świetlnym.